Сситеми вирощування
Фермери знають, що найбільш вдалим способом ведення бізнесу є той, який відрізняється максимальною рентабельністю, а не високою врожайністю. Сьогодні існує 5 відмінних один від одного систем вирощування печериць. Кожен з них має власні переваги недоліки.
1. На гребенях
Даний спосіб використовується в колишніх овочесховищах, пташниках, шахтах і т.д. Перевагою цієї технології є відсутність необхідності використання стелажів або контейнерів для компосту. Також подібні приміщення, як правило, в силу своїх особливостей забезпечують необхідну температуру повітря і вологість. До мінусів ж можна віднести необхідність використання ручної праці, а також низькі санітарні умови. Відсутність можливості проведення якісного прибирання підвищує ризик зараження грунту і самої культури шкідливими мікроорганізмами та різного роду шкідниками.
2. На полицях
По суті, дана система являє собою удосконалене вирощування печериць на гребенях. Відмінність полягає лише в тому, що весь процес повністю механізований. Мінуси не відрізняються від описаних у попередньому варіанті. Також можна відзначити дорожнечу обладнання.
3. У мішках
Приміщення для вирощування те ж саме, що і в попередніх системах, однак вирощування у мішках вимагає менших вкладень, а також робить можливим проведення експериментом з підготовкою компосту. Крім цього практично повна відсутність ризику зараження культури. Якщо якийсь мішок піддався зараженню, його можна просто винести з приміщення. До мінусів можна віднести необхідність використання ручного руда, а також відсутність можливості «побалувати» зарослий компост добавками.
4. У контейнерах
Сьогодні можна придбати спеціальні контейнери для вирощування шампіньйонів. Дерево спеціально обробляється складом, що запобігає поява цвілевих грибів. Плюсом цієї технології є виключення небезпеки зараження грибів, а також повна автоматизація процесу. Мінусом є дорожнеча технологій і довгий термін окупності вкладень.
5. У брикетах
Даний спосіб вважається найбільш популярним через свою відносну дешевизну. Також брикети дуже просто транспортувати, а весь виробничий процес автоматизований.
Незалежно від застосовуваної при вирощуванні печериць технологій, принцип виробництва один і той же: необхідний якісний компост, який можна купувати у сторонніх постачальників або вирощувати самостійно, полив, а також якісний міцелій. Щодо всього перерахованого можна привести кілька рекомендацій:
- Приміщення, в якому здійснюється вирощування печериць, повинно бути утепленим і оснащене хорошою системи вентиляції;
- Полив необхідно здійснювати методом розпилення;
- Компост обов’язково повинен бути якісним. Для самостійного його виробництва варта турбуватися придбанням камери пастеризації;
- Неякісні насіння міцелію можуть значно знизити врожайність.
- Боротьба з усіма можливими видами шкідників повинна здійснюватися регулярно і в повному обсязі.
При дотриманні вищеперелічених умов урожай шампіньйонів повинен досягати 20% від загальної маси компосту. Не варто розраховувати на моментальний високий прибуток. Напевно доведеться зібрати кілька невеликих урожаїв, поки не виробиться система вирощування, а також не буде знайдений надійний постачальник сировини.